Tijdens de expeditie

Het sfeervolle hotel


De eerste en laatste twee nachten van de Expeditie Kilimanjaro verblijf je in een sfeervol en groenrijk hotel in het centrum van het gezellige stadje Arusha. Je kunt zelf bij je reservering aangeven of je een één-, twee- of driepersoonskamer wil. Het hotel heeft een bar, een restaurant, een restaurant en een massagesalon (erg prettig ná de beklimming), kluisjes voor waardevolle spullen en een wasserette.

Bij het verblijf is het ontbijtbuffet inbegrepen.


De Expeditie

Je beklimt de Kilimanjaro in 7 dagen en 6 nachten via de Machame Route. Via deze route 'klim' je omhoog om, na het bereiken van de top, weer af te dalen via de Mweki route. Tijdens deze route zal je iedere dag genieten van de uitzichten, van tropische regenwouden tot eindeloos-lijkende maanlandschappen boven de 4000 meter.

Iedere expeditie wordt begeleid door áán of twee gediplomeerde berggidsen (dit ligt aan de grootte van je groep). Ze zijn uitermate goed getraind om je welzijn te beoordelen. Als je je bijvoorbeeld niet goed voelt tijdens de beklimming, licht dan altijd je gids in. Meestal heeft hij het allang gemerkt en zal hij proberen je te helpen en te ondersteunen. Soms heb je alleen maar even een motiverende push nodig of kleine medische assistentie (blaren). De berggidsen zijn geheel verantwoordelijk voor je gezondheid en welzijn en zullen daarom alles doen om je te helpen.

Op de eerste klimdag verzamelt iedereen zich bij Machame Gate, de ingang van het Nationale Park Kilimanjaro en de start van de Machame route. Hier selecteren je berggidsen de porters die alle spullen dragen, wordt de bagage voor de porters gewogen en moet je jezelf registreren.

Veiligheid

Je mag absoluut niet klimmen tegen doktersadvies in, als je zwanger bent of als je ernstige ademhalingsproblemen hebt. Als je boven de 3500 meter last hebt van verkoudheid, hoest, een verhoogde lichaamstemperatuur of een bloedneus krijgt, krijg je van de berggids het advies of je doorgaat of moet afdalen om meerdere hoogteziekteverschijnselen te voorkomen.

  • Dagelijks wordt er drinkwater geregeld voor de porters. De eerste dag zal dat uit de fles komen, maar op de berg drink je voorgekookt en gefilterd drinkwater. Je moet minstens drie liter water per dag drinken. De porters regelen het ontbijt, een stevige lunch en een voedzame avondmaaltijd (meerdere gangen). Voor energieke snacks overdag dien je zelf te zorgen.
  • De communicatie naar het basisstation onderaan de berg en naar parkopzichters gaat via mobiele telefoons.
  • Alle gidsen dragen een eerste hulp-kit.
  • Iedere avond zal je berggids je hartslag en het percentage zuurstof in je bloed meten met een pulse-oxymeter. Dit is een klein, medisch instrument waarmee de hoeveelheid zuurstof in het bloed en je hartslag kan worden bepaald. Dit wordt via een clipje op een vinger gemeten. Aan de hand daarvan wordt zorgvuldig gecontroleerd of je fit genoeg bent om de volgende dag verder te reizen.
  • Iedere avond krijg je van de berggids een briefing over het verloop van de volgende dag.

Wandeltempo

Je zult merken dat het wandeltempo direct na de start al bijzonder langzaam is. Er is geen haast. Je zult ook snel merken dat het langzame tempo ideaal is: je raakt niet buiten adem en je hoeft niet vaak te rusten. Ondertussen kun je genieten van de flora en fauna om je heen. Een ander voordeel van het langzame tempo is dat je lichaam zich goed kan aanpassen aan de hoogte.

De klim naar de top van de Kilimanjaro

Op de 7e dag zul je na een dag lopen aan het eind van de middag al het avondeten krijgen met het verzoek daarna snel te gaan slapen en jezelf voor te bereiden op de nacht. Want rond middernacht zal de beklimming van de top beginnen. Na een lichte snack en genoeg drinken gaan de hoofdlampjes aan, ben je warm ingepakt en loop je in het holst van de nacht - háál langzaam - naar de top van de vulkaan.

Dit is de meest spannende dag van de beklimming, want hier komt alles op neer. Hoe ver haal je het, houd je het wel warm genoeg, krijg je wel genoeg zuurstof, doe je wel rustig aan? Volg altijd de adviezen op van de berggids en met genoeg uithoudingsvermogen zou je rond zonsopgang wel eens Stella Point (5685 m) kunnen bereiken. Met de zon die langzaam je lichaam opwarmt wandel je  langs de kraterrand richting de ultieme top: Uhuru Peak (5895 m) en heb je het hoogste punt van Afrika gehaald!

De temperatuur

Overdag kan het op de berg makkelijk 30 graden Celsius worden en loop je vrijwel in een t-shirt op de 3000 meter. Wind kan soms nadeling werken en dan daalt de temperatuur ook gelijk met 15 graden. Je zult een enorme temperatuurdaling merken zodra de zon ondergaat en de nacht begint. 's Nachts kan het aardig vriezen (warme slaapzaak is dus noodzakelijk). 's Ochtends wordt het al snel aangenamer en gaat de trui uit zodra de zon weer lekker gaat schijnen.

Helaas kan er geen zongarantie gegeven worden. Afhankelijk van de seizoenen kan het ook regenen of sneeuwen. Wees hier altijd op voorbereid met de juiste kleding. De gids kan je heel goed een kledingadvies voor de komende dag geven.

Maaltijden

Je zult het bijna niet geloven, maar tijdens de beklimming zal je werkelijk niets tekort komen wat eten betreft. De chefkok kan onder de moeilijkste omstandigheden toch uitstekende bergmenu's samenstellen.

Het ontbijt bestaat onder andere uit havermoutpap (vezels!), geroosterd brood met een variëteit aan beleg, ommelet,  gebakken spek en een schaal met vers fruit. Voor drank kun je kiezen uit thee, koffie, warme chocolademelk of gefilterd water.

Een lunch begint iedere dag met soep en verse groentesalades. Verwacht daarna pannenkoeken, sandwiches of cakes met diverse vruchtendranken. Mocht er onderweg door omstandigheden geen 'lunch-tent' worden opgezet, dan ontvang je een lunchpakketje.

Tussendoor bereidt de chef ook zelf gebakken pinda's en zoute popcorn en kun je kiezen uit chocolade en koekjes.

Het avondeten is één van de belangrijkste maaltijden op een dag. Na een lange wandeling moet je lichaam weer goed gevoed worden voor herstel en voorbereiding op de volgende dag. Het diner kan bestaan uit visfilet, patat, pannenkoeken, rijst, pasta met diverse groenten, de Tanzaniaanse bananenstoofschotel Ndizi, vlees met rijst (Nyama na wali) gevolgd door een rijk desert (vers fruit, gebakken banaan met chocoladesaus en Tanzaniaanse pannenkoeken met honing en yoghurt.

Iedere dag zul je versteld staan wat er op tafel wordt gezet. Vergelijk deze bijzondere ervaring van beklimmen en kamperen dus maar niet met een camping in Zuid-Frankrijk.

Mocht je echter zelf bijzondere dieetvoorschriften hebben, laat deze dan weten bij de boeking. De chef zal het koken uiteraard afstemmen op jouw wensen.

De porters dragen je bagage

Een porter mag officieel maar 15 kilo van jouw bagage dragen. Zorg er dus voor dat je reisbagage (kleding, slaapzak, matje en alle andere benodigdheden) niet zwaarder is dan 15 kilo.

Je 'dagrugzak' moet je zo licht mogelijk houden. Als je al drie liter water erin hebt zitten, is er al een aardig gewicht. Vul de rest van je rugzak met enkel die dingen die je onderweg nodig denkt te hebben, zoals energiesnacks (Sultana, Liga, Mars, Snickers, etc.), zonnebrandcreme, een sjaal en een lichte warme trui. Een zonnebril en een hoofddeksel draag je al tijdens het lopen.

Naast jouw bagage draagt een porter ook alle benodigdheden voor op de berg: eten en drinken, de tenten, de keuken en hun eigen spullen. 's Ochtends pakken zij alles in en zullen ze jou onderweg inhalen. Zodra je aan het eind van de middag weer aankomt op het volgende kamp, zul je zien dat alles inmiddels voor je klaar staat. Je bagage ligt bij je tent en de warme chocholademelk staat op je te wachten.

Kamperen

Je verblijft dagelijks in tweepersoons-koepeltenten op kampterreinen waar je ook veel andere klimmers zult tegenkomen. Mocht je een eigen koepeltent voor jezelf willen hebben, meldt dit dan bij je boeking. Afhankelijk van de beschikbaarheid is dit meestal gratis òf wordt er een kleine toeslag gevraagd.

De toiletten op de berg bestaan uit af te sluiten hokjes met een gat in de vloer en dit zal voor iedereen de eerste dagen even wennen zijn. Iedere ochtend wordt er ook een bakje warm water bereidt zodat je je kunt wassen.

Als je afval maakt moet je dit verzamelen en iedere ochtend afgeven aan de porters. Het afval wordt of verbrand of meegedragen tot het einde van de expeditie (plastic).

Fotografie

Gebruik je een digitale camera, neem dan altijd genoeg volle batterijen mee tijdens de beklimming. Door de kou raken ze sneller leeg dan normaal. Berg batterijen ook op op een plek waar ze niet direct blootgesteld worden aan deze kou. Tijdens mijn eigen expeditie heb ik 's nachts alle accu's en batterijen in mijn warme slaapzak gehouden en geen problemen ondervonden.

Telefoneren

Op de meeste locaties op de berg zul je merken dat er een mobiel netwerk beschikbaar is waar je mee kunt bellen. Gebruik je mobiele telefoon met mate omdat je waarschijnlijk met een Nederlands nummer belt en de kosten aardig kunnen oplopen. Daarnaast kun je tijdens de beklimming je telefoon ook niet opladen.

Na afloop

Iedereen die na afloop van de expeditie Stella Point of Uhuru Peak heeft gehaald, ontvangt hier in het hotel officieel een cerfiticaat van uit handen van je berggids. In het hotel kun je vervolgens heerlijk ontspannen, of een massage bestellen voor die vermoeide benen en rugspieren.

Het is in Tanzania gebruikelijk om te fooien. Denk hierbij aan minimaal 10% tot 13% van de totale prijs. Dit geldt zowel voor alle diensten die iemand wordt geleverd. Dus denk daarbij ook aan de berggids die 7 dagen lang voor jou gezorgd heeft, de chefkok en alle porters. Als de expeditie jou $1999 totaal kost, reken dan op 199 tot 250 dollar aan fooi voor jouw gehele bergteam (per deelnemer).

Heb je na alfoop van de beklimming kleding over die je zelf niet meer zult gebruiken en wil je daarmee je bagage lichter maken, geef dan je oude kleding, schoenen of andere benodigdheden aan de berggids. De gids weet precies welke leden van zijn bergteam intens gelukkig zullen zijn met schoenen, winterkleding en andere accesoires.


Meer informatie

De Kilimanjaro vraagt om een goede conditie, een goede planning en voldoende acclimatisering voor de grote hoogte. Het boek Kilimanjaro, A Trekking Guide to Africa's Highest Mountain van Henry Stedman helpt je bij de planning, voor de conditie en het acclimatiseren moet je zelf zorgen.

Dat dit boek je met de planning helpt is geen loze kreet. Werkelijk alle facetten van de berg en zijn omgeving komen aan bod. De auteur geeft informatie over wat je er kunt verwachten en hoe je vervolgens de top kunt bereiken met veel praktische achtergrond-informatie. Over Arusha, over de natuur (flora en fanua) van de regio en de berg zelf en waar je rekening mee moet houden bij het beklimmen van de berg.

Je kunt dit boek online bestellen bij Bol.com voor € 39,44 en dan heb je het binnen twee dagen al in huis.


Reserveer nu jouw plaats! Klik hier en vul het reserveringsformulier in.