De route van de Expeditie Kilimanjaro

De Kilimanjaro vanuit de lucht

Via GoogleMaps kun je mooi de Kilimanjaro al bekijken vanuit de lucht. Voor het gemak heb ik alvast ingezoomd op Barafu Camp, de laatste stop voor de klim naar de top. Gebruik de navigatieknoppen om in- en uit te zoomen.


De Machame-route

Ik heb voor deze tocht gekozen voor de Machame Route omdat dit de meest ontspannen route is waar ook veel tijd wordt genomen om je lichaam te laten acclamatiseren met de hoogte. Daarnaast is het ook de route met het hoogste garantie dat iedereen de top bereikt!

In de onderstaande afbeelding zie je de route die bij de Machame route wordt afgelegd.
 Expeditie Kilimanjaro: dag voor dag

Dag 1: Aankomst in Arusha, Tanzania
Je landt met het vliegtuig op Kilimnajaro International Airport (zie de pagina over vliegen). De chauffeur van het hotel haalt je af en brengt je naar het hotel. Je kunt in het hotel dineren.


Dag 2: Arusha
Dit is een vrije dag die je kunt doorbrengen in het hotel of in de straten van het gezellige stadje Arusha. Ik heb deze extra dag aangebracht voor onvoorziene omstandigheden en zodat iedereen de volgende dag goedschiks kan beginnen aan de expeditie.

Op deze tweede dag ontmoet je ook je gids (of gidsen bij een grotere groep) die de hele expeditie leidt. Hij zal je met een briefing voorbereiden op de komende week en al je vragen die je op dat moment hebt beantwoorden.

Dag 3: Van Machame Gate (1634 m/5363 ft) naar Machame Camp (2834 m/9300 ft):
Vandaag begint de expeditie pas echt. De chauffeur rijdt je naar de ingang van het National Park Kilimanjaro bij de Machame Gate. Hier moet iedereen zich registreren en selecteert de gids de porters die alle benodigdheden (tenten, keuken, eten en drinken en jouw bagage) de berg op dragen.

Het begint met een mooie rustige wandeling door het tropisch regenwoud. Onderweg kun je al colobus apen en wilde vogels zien. Aan het eind van de middag arriveer je bij het Machame camp, waar de tenten al opgezet zijn en er al een snack en warme dranken voor je klaarstaan. 's Avonds wordt er een diner klaargemaakt. De komende 6 nachten ovenacht je in een tent.

Dag 4: Van Machame Camp (2834 m/9300 ft) naar Shira camp (3749 m/12300 ft):
Van het Machame camp vertrek je na een stevig ontbijt over de vele heuvelruggen van de Kilimanjaro naar de rand van de voormalige Shira-vulkaan. Op deze dag geniet je van het uitzicht omdat je bij mooi weer niet alleen de Kilimanjaro ziet schitteren in de zon, maar ook de wolkendeken rond het tropisch regenwoud ònder je ziet liggen. Aan het eind van de middag kom je aan bij het Shira camp.

 Dag 5: Van Shira camp (3749 m/12300 ft) naar Barranco camp (3901 m/12800 ft):
Van Shira Camp wandel je vandaag naar de Lava Tower (4572 meter!/15000 ft) om te acclimatiseren en daal je weer langzaam af naar het Barranco Camp met de Great Barranco Wall op de achtergrond. Vandaag wordt voor het gevoel heel veel gelopen en ben je blij als je aan het eind van de middag het tentenkamp bereikt. 

Dag 6: Van Barranco camp (3900 m/12800 ft) tot Karanga camp (3963 m/13000 ft):
Van Barranco camp klim je de Barranco Wall omhoog. Op het eerste gezicht een onmogelijke onderneming als je die 300 meter hoge rootsmuur ziet, maar dichtbij en eenmaal klimmend valt het allemaal enorm mee. Eenmaal bovenaan zijn de uitzichten geweldig en volgt er nog een paar uur over glooiende heuvelruggen tot aan het Karanga camp. Voor het eind van de midddag ben je daar al!

Dag 7: Van Karanga camp (3963 m/13000 ft) tot Barafu camp (4600 m/15091 ft):
Vandaag volgt een kortere wandeling dan de voorgaande dagen. Je bent aangekomen aan de oostkant van de Kilimanjaro waar je aan het begin van de middag al het laatste kamp bereikt. Vandaag is de beste dag om veel te rusten en te ontspannen, want de dag is nog niet voorbij. Na een vroeg diner moet je al gaan slapen en zul je de volgende ochtend vroeg weer aan de wandel moeten.

Dag 8: Van Barafu Camp (4600m/15091 ft) naar de top (5896 m/19343 ft) en vervolgens afdalen naar Mweka Camp (3100 m/10170 ft):
De laatste grote bergwandeling begint vandaag vroeg, waarschijnlijk zelfs rond middernacht. De laatste 1100 meter (3600 ft) beklimming in hoogte in iets meer dan 3 km wandelen zal je zo'n 6-8 uur kosten, om zo de top te bereiken en uit te kijken naar de zonsopgang boven de Great Rift Valley. Na het bekijken van de zonsopgang en het maken van vele foto's volgt er een stevige afdaling, eerst terug naar Barafu camp (lunchen en misschien een paar uur rust) en daarna door naar Mweka camp, tot beneden de boomgrens. Je loopt vandaag zo'n 10 tot 14 uur, maar dat wordt het allemaal waard!

Dag 9: Van Mweka Camp (3100 m/10170 ft) naar Mweka Gate (1828 m/6000 m):
Op je laatste dag wandel je door het weelderige bos en uiteindelijk weer door de soms mistige regenwouden. Tijdens deze wandeling van 3-4 uur eet je onderweg nog een lunch voordat je de 'uitgang' bereikt. De chauffeur van het hotel wacht je op en rijdt je van Mweka Gate terug naar het hotel in Arusha.
De expeditie is voorbij en je kunt in het hotel een fijne warme douche nemen, een normaal toilet bezoeken, kleding laten wassen en helemaal bijkomen.

Dag 10: Arusha
Op deze laatste dag in Arusha zul je je spieren nog aardig voelen en vandaar dat een lange reis met een bus of vliegtuig nog even wordt afgeraden. Je hebt een ontbijtbuffet in het hotel. Geniet nog van Arusha, sla soeveniers in of boek in het hotel een safari door bijvoorbeeld het Arusha National Park of ga voor een culturele dagtocht langs traditionele dorpen en bezoek een aantal schoolprojecten.

Dag 11: Vertrek
Vandaag moet het dan toch gebeuren. Zwaai nog even naar die enorme berg voordat de chauffeur van het hotel je wegbrengt naar het vliegveld of de haltes voor de shuttle bussen naar Dar Es Salaam of Nairobi. Voor je het weet ben je weer thuis!Reserveer nu jouw plaats! Klik hier en vul het reserveringsformulier in.